Start van hoofdcontent

Stad

nl

Helft Amsterdamse kroegbezoekers vindt dat ze te veel drinken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2015, 15.45 uur

Amsterdammers zijn behoorlijke drinkers tijdens het uitgaan. En dat vinden ze zelf ook. Meer dan de helft van de Amsterdamse cafébezoezers vindt dat er best wat minder gedronken mag worden.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek wat de Jellinek in samenwerking met de UvA uitvoert naar ontwikkelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. 'Tijdens het uitgaan in het café dronk 86% van de cafébezoekers gemiddeld vijf glazen alcohol. Tellen we daar de alcohol die voor en na het uitgaan wordt gedronken bij op, dan dronk 94% tijdens de uitgaansavond, gemiddeld zeven glazen. Daar komt nog bij dat veel cafébezoekers fanatieke stappers zijn die minstens vier keer per maand uitgaan', schrijven de onderzoekers. 

De helft van de ondervraagden vindt dus dat er best een paar biertjes minder in kunnen. En dit voornemen komt misschien wel uit. De afgelopen jaren neemt het aantal glazen dat gemiddeld op een avond gedronken wordt in de kroeg namelijk licht af, concluderen de onderzoekers. 

Minder blowen, meer XTC
Hoewel er nog altijd stevig gedronken wordt, daalt het aantal fanatieke rokers en blowers. Wel gebruiken cafébezoekers vaker een pilletje, maar doen ze dit niet per se in de kroeg. 63% van de ondervraagde cafébezoekers geeft aan wel eens XTC te hebben gebruikt. Een kwart deed dit zelfs de afgelopen maand. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2010.