Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuwe entree Van Gogh af binnen planning én budget: 'Blij dat het gelukt is'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2015, 18.24 uur

Zaterdag gaat hij open voor het publiek, maar vandaag mocht AT5 alvast een kijkje nemen in de nieuwe entree van het Van Gogh Museum.

En in die entree troffen we al snel een trotse architect. 'Ja, ik ben apetrots natuurlijk. Dit is voor een architect één van de leukste projecten om te doen', stelt hans van Heeswijk. 

Ook museumdirecteur Axel Rüger is erg blij. 'Het was de bedoeling een ruimte te maken waar je dwars doorheen kijkt. Onze tentoonstellingsvleugel wordt hier ook veel lichter van. Het was uiteindelijk 'maar' zestien maanden werktijd. En dat is eigenlijk in een flits voorbijgegaan.'

De entree was bovendien af binnen de originele tijdsplanning én binnen het geraamde budget van 20 miljoen euro. 'Of dat uniek is? Nou, andere projecten waren natuurlijk ook vele malen groter. Wij zijn in ieder geval blij dat het gelukt is. Ik ben blij dat we nu een veel gastvrijere ontvangst voor onze bezoekers kunnen bieden. De oorspronkelijke entree was geschikt voor drie a vierhonderdduizend bezoekers per jaar. Inmiddels zitten we op 1.6 miljoen, dat vergt echt andere logistiek en voorzieningen', stelt Rüger.