Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA-raadslid: 'Deel binnenstad ook vrij van fietsers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 12.13 uur

Als het aan PvdA-gemeenteraadslid Ger Jager ligt, worden het Rokin en het Damrak niet alleen autovrij, maar worden daarnaast ook delen van de binnenstad afgesloten voor fietsers. 'Hieronder gaat straks de Noord/Zuidlijn rijden', zegt hij staand op het Rokin in het AT5-programma De Stelling van Amsterdam. 'We moeten de openbare ruimte anders gaan inrichten'.

'We zullen, scherper dan de wethouder nu doet, moeten kiezen om bepaalde straten in de binnenstad ook af te sluiten voor fietsers, want je ziet ook de enorme stroom fietsers door de stad gaan', gaat Jager verder. Het raadslid drong onlangs in een commissievergadering Verkeer aan op een proef met het autovrij maken van het Rokin en het Damrak in de binnenstad.

In elk geval op zaterdag en zondag zouden wagens geweerd moeten worden, zoals dat ook het centrum van veel andere steden gebeurt. 'En kijk dan wat dat oplevert. Brussel deed het ook, daar is iedereen enorm enthousiast. Laten we een robuuste proef nemen', stelt de PvdA-er.

VVD-raadslid Rik Torn ziet niets in de plannen, noch in het auto-, noch in het fietsvrij maken van delen van de binnenstad. 'Het Rokin en Damrak zijn een hele belangrijke verkeersader. Als we verkeer gaan weren, dan kun je gewoon geen kant meer op'.

Bekijk ook: de gehele uitzending van De Stelling van Amsterdam