Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Daltons' weten niets van wapenarsenaal: 'Ik ben geen cowboy'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 16.21 uur

Drie broers staan vandaag voor de rechter in verband met een grote wapenvondst in Loosdrecht, daar werden onder meer zeventien kalasjnikovs, een AR15 machinegeweer, zeven handvuurwapens, 36 handgranaten, duizenden stuks munitie en meerdere kilo's cocaïne gevonden.

Lees ook: 'Wapens Loosdrechtse wapenvondst niet gebruikt bij liquidaties'

De broers, De Daltons voor intimi, worden verdacht van handel en bezit van cocaïne, vuurwapens en handgranaten. De recherche kwam Peter, Frank en Richard T. bij toeval op het spoor bij een verkeerscontrole bij de Foodstrip in Zuidoost. Twee mannen in een auto gedroegen zich vreemd toen een politieauto langsreed en gingen vervolgens naar zowel de Burger King en KFC.

Op een vliering van de villa werden zes pistolen gevonden. En een beautycase met daarin diverse handgranaten. #wapens

— Mark Schrader (@markschrader) September 2, 2015

Even later arriveert een auto met daarin de broers Peter en Frank, de manier waarop zij contact maken met de twee anderen doet de politie vermoeden dat er een drugsdeal gaande is. De mannen vertrekken naar de flat Huigenbos waar ze een woning binnengaan, na een paar uur reden vier van hen weer weg. De politie besluit de woning binnen te vallen en vindt grote hoeveelheden drugs, de dag daarop wordt de villa in Loosdrecht binnengevallen. 

In eerste instanties wordt verondersteld dat de broers mogelijk wapenleveranciers zijn van de Amsterdamse onderwereld, aangezien vele liquidaties met soortgelijke wapens zijn uitgevoerd. Schietproeven wezen echter uit dat de gevonden wapens niet bij Amsterdamse liquidaties zijn gebruikt. 

Lees ook: 'Verdachte grote wapenvondst oud-speler Amsterdam Admirals'

AT5-verslaggever Mark Schrader was bij de rechtszaak en deed via Twitter verslag: