Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alfard kan beeld vluchtelingenstroom Lesbos niet loslaten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 19.52 uur

Amsterdammer Alfard Menninga is inmiddels twee keer naar Griekenland geweest om daar bootvluchtelingen te helpen. Het beeld van wanhopige vluchtelingen die aankomen op het strand, kan hij niet loslaten.

'De eerste keer dat ik het zag, kon ik het niet geloven', zegt Alfard. 'Ik stond daar met één van de bewoners uit te kijken. Hij zei: dit is een kleintje, stappen er gewoon 50 mensen uit! Ongelooflijk. En ze zijn allemaal blij!'.

Alfard Menninga vertrok begin deze zomer naar Griekenland. Hij had gehoord dat vluchtelingen na aankomst nog eens zeventig kilometer moesten lopen naar een registratiepunt. Uit interesse ging hij die kant op en kwam daar heel veel schrijnende verhalen tegen. 

'Een Afghaans gezinnetje was net gearriveerd, die vrouw sprak goed Engels en zei dat ze geen geen geld meer hadden. Ik vroeg ze of ze te eten hadden. Ze hadden geen geld en dat betekende ze dat ze in die rotzooi, die hel vastzitten.' Menninga trok zich het lot van de vluchtelingen aan en startte een blog met verhalen over zijn ervaringen in Griekenland om mensen te mobiliseren.