Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot acht jaar cel geëist tegen 'Daltons' wegens grote wapenvondst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 september 2015, 20.07 uur

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van vier, zes en acht jaar geëist tegen drie broers in verband met een grote wapenvondst in Loosdrecht. Daar werden onder meer zeventien kalasjnikovs, een AR15 machinegeweer, zeven handvuurwapens, 36 handgranaten, duizenden stuks munitie en meerdere kilo's cocaïne gevonden.

De broers, De Daltons voor intimi, worden verdacht van handel en bezit van cocaïne, vuurwapens en handgranaten. De recherche kwam Peter, Frank en Richard T. bij toeval op het spoor bij een verkeerscontrole bij de Foodstrip in Zuidoost. Twee mannen in een auto gedroegen zich vreemd toen een politieauto langsreed en gingen vervolgens naar zowel de Burger King en KFC. Na de verdachten te hebben gevolgd naar een woning in Zuidoost wordt een inval gedaan. Daar wordt een grote hoeveelheid drugs gevonden. De dag daarop wordt de villa in Loosdrecht binnengevallen.

Lees ook: 'Daltons' weten niets van wapenarsenaal: 'Ik ben geen cowboy'

Volgens Louis de Leon, de advocaat van een van de verdachten, was zijn cliënt in Zuidoost om een broodje te eten. De wapens die later in Loosdrecht werden gevonden hebben volgens hem niets met de broers te maken. 'De vader van deze drie verdachten heeft een oorlogstrauma, hij was bang dat er een nieuwe oorlog zou uitbreken. Zekerheidshalve bewaarde hij wapens voor het geval dat.'

'Allergisch voor kalasjnikovs'
Politie en Justitie brachten de wapenvondst met veel bombarie naar buiten. Mogelijk zouden deze wapens gebruikt zijn bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Maar uit schietproeven bleek dat niet zo te zijn. Tot woede van de verdediging. 
'Ik heb wel het gevoel dat politie en justitie allergisch zijn voor kalasjnikovs. In die zin kan ik mij er op zich wel iets bij voorstellen als je een dergelijke grote partij kalasjnikovs vindt, dat je gelijk denkt dat je prijs geschoten hebt. Maar dan moet er wel verder onderzoek gedaan worden voordat je je uit laat over bepaalde mensen', aldus De Leon.

Peter T. is al eerder veroordeeld voor wapenbezit. In 2005 kreeg hij 5,5 jaar cel voor diverse wapenfeiten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.