Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdcommissaris Aalbersberg: 'Recherche is niet failliet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 september 2015, 23.17 uur

Er is geen failliete recherche. 'Er wordt snoeihard gewerkt, maar we moeten ook blijven ontwikkelen met andere kennis, nieuwe mensen van buitenaf en klaar zijn voor morgen.'

Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag in het AT5-programma Het Verhoor in reactie op de Kamerbrief van minister Van der Steur. Die schreef deze week dat de kwaliteit van de opsporing vaak niet op het vereiste niveau is. Daarnaast is er volgens de minister meer kennis nodig op het gebied van financiële en economische criminaliteit en cybercrime.
 
Salaris
Aalbersberg sluit zich aan bij de aanbevelingen van de minister. 'Er zijn te weinig specialisten en die moeten er meer komen. De instroom is langzamer gegaan doordat we zijn gaan reorganiseren. Of mensen gaan weer weg, omdat salarissen voor specialisten in de private wereld stukken hoger zijn.'
 
Boef
Volgens Aalbersberg is de politie is nu nog te gericht op strafvordering: 'De recherchecapaciteit om ook het geld te zoeken, valt steeds een beetje opzij. Al mijn collega's willen een boef vangen, voor de rechter brengen en een veroordeling. Wat we willen in de capaciteit is ook het vinden van het geld. En soms ook zoeken waar het zit. Hoe zitten die banken in elkaar? Waar is het geld gebleven? (...) Dat vraagt van officieren van justitie en voor politiemensen toch nog meer energie om die stap door te zetten.
 
Afpakken
'We halen jaarlijks tientallen miljoenen binnen, maar dat kan nog beter. En dat kan ook nog beter bij de politiemensen in uniform. Afpakken doe je niet alleen van hele grote boeven. Dat willen we eigenlijk ook in het klein. Hoe kun je, bij jongens die net begonnen zijn, die iPhone of dure sneakers afpakken? Misdaad mag niet lonen. En daar heb je kennis voor nodig. Mensen vanuit de andere kant', legt de hoofdcommissaris uit.

Kijk hier de hele uitzending van Het Verhoor terug.