Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Live: Verhoren raadsenquête van start

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 14.13 uur · Foto: Jos van Zetten

Hoe kon de gemeente nu opeens 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen overmaken aan woonkostenbijdrage? Het is de meest in het oog springende financiële blunder afgelopen tijd van de gemeente. Maar er waren meerdere misstanden en het totaaloverzicht leek vaak te ontbreken.

Reden voor de gemeenteraad om eind vorig jaar een raadsenquête naar de financiën in te stellen. In deze enquête wordt de financiële gang van zaken in de periode 2002-2014 onderzocht en moet aan het licht komen wat er allemaal mis is gegaan. 

Vrijdag is een belangrijke dag in de enquête, want er wordt gestart met de openbare verhoren. Dat gebeurt door de commissie onder leiding van voorzitter Marijke Shahsavari (CDA). Overige leden zijn: Dennis Boutkan (PvdA), Zeeger Ernsting (GroenLinks), Joris van Osselaer (D66) en Marianne Poot (VVD).

AT5-verslaggever Robin van Hijfte is bij de enquête aanwezig:


Van Poelgeest
Om 11:15 bijt oud-wethouder Maarten van Poelgeest (2006-2014) het spits af. Oud-treasurer en financieel directeur RVE Zuidas V.O. Luijendijk is om 14:00 aan de beurt. De eerste verhoordag wordt om 16:30 besloten met topambtenaar P.W. van Lindenberg, de Projectleider Doorontwikkeling Financiële Administratie.

Asscher en Hilhorst
Ook de oud-wethouders financiën Lodewijk Asscher en Pieter Hilhorst worden opgeroepen voor een verhoor. De datum waarop zij onder ede verhoord worden is nog niet bekend, maar waarschijnlijk vindt hun verhoor ergens begin oktober plaats. Boze tongen beweren dat de enquête vooral in het leven geroepen is om de huidige PvdA-minister te beschadigen, maar dit wordt door de commissie ten stelligste ontkend. Zij zouden er niet op uit zijn om 'politieke slachtoffers' te maken. 

Zwaar middel
Een raadsenquete is het het zwaarste controlemiddel van de gemeenteraad. De vorige enquête werd in 2009 gehouden en ging over de aanleg naar de Noord/zuidlijn. Volgens toenmalig voorzitter Maurice Limmen moet deze enquete een 'kijkje in de keuken opleveren'.  

AT5 besteedt ruim aandacht aan de enquete. Gedurende de verhoren zullen nieuws-updates op de site worden geplaatst. Uiteraard zijn de hoogtepunten van de verhoren te zien in het AT5 Nieuws