Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doneer een draagdoek, kleding, of je huis. Amsterdammers helpen vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 14.44 uur

Op verschillende plaatsen in de stad worden initiatieven georganiseerd voor vluchtelingen uit Syrië en andere landen. Weldoeners zamelen draagdoeken in voor kinderen of kleding, tenten en matrassen. Amsterdammers kunnen zelfs hun woning ter beschikking stellen aan asielzoekers.

'Airbnb voor vluchtelingen' is een plan van Reinout de Kraker. Hij noemt het 'Takecarebnb'. Er zijn veel te weinig woningen voor vluchtelingen in Amsterdam. De Kraker wil met zijn initiatief mensen helpen 'die al een vergunning hebben, maar nog wachten op woonruimte'. Die taak behoort in principe toe aan de gemeente. 'Maar ik dacht dat het misschien een idee zou kunnen zijn dat gewone burgers voor hen in de bres springen.'

Amsterdammers die een kamertje beschikbaar stellen, hoeven dat niet gratis te doen. De zogeheten statushouders krijgen namelijk een uitkering of kunnen werken. 'Zij kunnen de huur dus zelf betalen.' Overigens stelt initiatiefnemer De Kraker zijn woning niet beschikbaar vanwege ruimtegebrek ('anders had ik het gedaan').

Vertrouwde geuren
Wie niet direct zit te wachten op een vreemdeling in huis, maar tóch graag helpt kan ook een bijdrage leveren aan het initiatief van Steffi de Pous en Anna Smit uit De Pijp. Zij zamelen draagdoeken in, zodat ouders hun kinderen veilig kunnen vervoeren. In een draagdoek voelen baby's en peuters de lichaamswarmte van hun ouders en snuiven ze de vertrouwde geuren op, zeggen de dames in het AD. 'Bovendien hebben de ouders hun armen vrij.' De draagdoeken stapelen zich in rap tempo op. Op 23 september vliegen ze naar het Griekse eiland Lesbos om alles uit te delen.

Vluchtelingen in kamp 'The Jungle' in Calais hebben behoefte aan andere zaken, menen de initiatiefnemers van 'Family on a Mission'. Zoals warme herenkleding, beddengoed en allerhande snuisterijen zoals kaarsen, zaklampen, mobiele telefoons en (woorden)boeken. Er is enige haast bij geboden. 'Met een klein team van vrijwilligers brengen we maandag een bezoek aan het vluchtelingenkamp waar meer dan vierduizend mensen leven.' Mensen die spullen over hebben, kunnen zich dit weekeinde nog melden aan de Wilhelminastraat.

Gipsen poppetjes
Niet alle hulp is praktisch van aard. Zo verspreidt het 'maatschappelijk betrokken' Power of Art House duizenden gipsen poppetjes in de stad. Ze komen op bankjes in het park, stations, verkeersborden, vensterbanken, winkelcentra en kantoorgebieden. De beeldjes zijn ongeveer tien centimeter groot en gebaseerd op de verhalen van tien echte vluchtelingen. Op de poppetjes staat een adres waar geïnteresseerden op internet het verhaal van de mens achter het beeldje kan terugvinden, zoals de 20-jarige Idris, Helen (33) uit Ethiopië of Alex (leeftijd onbekend). Het 'kunstzinnig collectief' hoopt dat mensen hun verhalen op sociale media delen onder hashtag #movingpeople, met bewustwording als ultieme doel. 

Tenslotte behoort protesteren tegen 'Fort Europa' ook tot de mogelijkheden. 'Wij blijven hier' houdt vanavond op de Dam een wake voor de slachtoffers van 'Fort Europa'. 'Want vluchtelingen zijn geen 'probleem' of 'crisis'.' Ruim 1300 mensen hebben zich rond het middaguur al opgegeven voor de demonstratie