Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Poelgeest: 'Dienst financiën steeds rommeliger'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 19.22 uur

De problemen met de gemeentelijke financiën zijn mede veroorzaakt door een rommelige situatie bij de dienst financiën. Dat zegt oud-wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) in het openbare verhoor door de enquêtecommissie.

De commissie doet onderzoek naar de problemen met de financiële diensten van de gemeente. Van Poelgeest was in zijn bestuurstijd onder meer verantwoordelijk voor de ICT bij de gemeente, waar ook grote problemen zijn. 

‘Het werd sluipenderwijs rommeliger bij de dienst financiën’, aldus Van Poelgeest. Volgens de oud-wethouder begonnen de problemen toen besloten werd dat directeuren van gemeentelijke diensten om de vijf jaar moesten rouleren. ‘Daarmee gingen we van mensen die veel van de inhoud weten, naar people-managers. Daarmee ondergraaf je deskundigheid en discipline’.

Het gezag van de financiële dienst nam met de jaren af, zegt Van Poelgeest. Ook als het college van burgemeester en wethouders met elkaar spraken, deelden zij hun zorgen. ‘Men vroeg zich oprecht af of mensen bij de dienst het nog wel aankonden. Of die ambtenaren wel op de goede plek zaten. ‘Dit gaat niet goed, dat gevoel was er wel’.