Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeldzame rugstreeppad schiet krakers te hulp

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 september 2015, 20.10 uur

Bewoners van het gekraakte ADM-terrein hebben een nieuwe troef in handen tegen dreigende ontruiming van de voormalige scheepswerf: de zeldzame rugstreeppad.

De vermeende aanwezigheid van de streng beschermde rugstreeppad komt voor de 130 bewoners van het ADM-terrein als geroepen. Zolang het dier er (mogelijk) rondscharrelt, is de eigenaar van het gebied beperkt in zijn doen en laten. Dat betekent onder meer dat de eigenaar het terrein niet mag ontruimen, ook al heeft-ie een nieuwe huurder gevonden.

Slapeloze nachten
'Heel vervelend', noemt ecoloog Norbert Daemen de situatie, 'maar het is niet voor niets. De rugstreeppad is een diersoort die heel erg onder druk staat'. Het is echter ook een diersoort die menig bouwvakker en projectontwikkelaar slapeloze nachten bezorgt. Zodra de rugstreeppad zich namelijk laat zien, worden werkzaamheden acuut stilgelegd. Zo heeft de gemeente in 2002 een aantal bouwplannen op het het WTCW-terrein in Oost noodgedwongen uitgesteld omdat de rugstreeppad daar gesignaleerd zou zijn.

Lees ook: Bewoners vrijplaatsen naar centrum voor protest

De VVD vond de situatie verdacht en noemde de plotselinge aanwezigheid van het dier een 'effectieve en simpele' manier van actievoeren. 'Vang een beschermde diersoort, dump het beest op een bouwlocatie en trek aan de bel,' zei de partij destijds in de Volkskrant.

Zulke beschuldigingen kunnen moeilijk hard worden gemaakt. Ook oliemaatschappij BP dolf het onderspit in een conflict over de pad. De geplande bouw van een tankstation aan de Transformatorweg ging in 2005 niet door omdat de rugstreeppad zich daar gevestigd zou hebben. De BP verhuisde uiteindelijk naar de Spaarndammerdijk.

Lees ook: Weer gedoe over rugstreeppad

Het meest recente voorbeeld uit onze stad dateert van 2011. Toen verlamde het reptiel een groot bouwproject in IJburg. Tweeduizend sportievelingen werden gedupeerd door de pad die zijn winterslaap hield op het Rieteiland, waar begonnen zou worden met de bouw van een tenniscomplex. De vertraging duurde uiteindelijk maanden.

Kaal terrein
Hoe het verder gaat met de situatie op het ADM-terrein is afwachten. Eerst moet worden onderzocht of de rugstreeppad echt op het terrein verblijft. De reeds uitgevoerde werkzaamheden hebben het dier in ieder geval geen kwaad gedaan, zegt Daemen. 'Gekker nog. De rugstreeppad is een pionierssoort. Die houdt ervan als de boel kaalgeslagen is. Het merkwaardige van het geval is dat een kaal terrein hen enkel aantrekt'.