Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Moskeeën weren radicale moslims'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 september 2015, 10.39 uur · Foto: Flickr.com: Chris Brown

Moskeeën zouden radicale moslims de toegang ontzeggen, omdat ze bang zijn dat er geronseld wordt voor de gewapende jihad. Uit voorzorg leggen besturen aan verdachte figuren daarom een 'moskeeverbod' op.

Het opleggen van dergelijke verboden is in strijd met de islamitische beginselen. Iedere moslim zou namelijk moeten kunnen bidden in een moskee. Diverse moskeeorganisaties bevestigen het verhaal aan NRC.

Rasit Bal, voorzitter van het contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een organisatie die 380 moskeeën vertegenwoordigt zegt: "Moskeeën hebben geen goed weerwoord op radicalisering". Volgens hem hebben veel gebedshuizen geen antwoord wanneer ze geconfronteerd worden met jongeren die er een radicale benadering van de islam op nahouden. Bal waarschuwt ervoor dat het weren van die jongeren er juist voor kan zorgen dat ze geïsoleerd raken en daardoor verder radicaliseren.

Maandag begint in de extra beveiligde bunker in Osdorp het proces tegen tien radicale moslims uit Den Haag. Het Openbaar Ministerie wil hen vervolgen als een terroristische organisatie. Ze zouden 'haat hebben verspreid' en mensen hebben geronseld voor de jihad.