Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam City Swim vanaf 12.50 uur LIVE op AT5

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 september 2015, 15.15 uur

Rond de 2500 mensen doen vanmiddag voor het goede doel mee aan de Amsterdam City Swim. Zij springen om 13.00 het water in bij het Marine Etablissement en zwemmen via de Amstel naar Keizersgracht. AT5 is er live bij vanaf 12.50 uur.

 De live-uitzending is te volgen op AT5 en AT5.nl/live.

Met de zwemtocht van twee kilometer halen de deelnemers geld op voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte ALS. Het is de vierde keer dat het evenement wordt georganiseerd. Vorig jaar werd een recordbedrag van 1,9 miljoen euro bijeen gezwommen. 

Onder de deelnemers zijn prominenten zoals zwemmers Maarten van der Weijden en Pieter van den Hoogenband maar er staan ook ALS-patiënten op de startlijst. Jan Kramer bijvoorbeeld, 'Ik heb het wel in zoverre geaccepteerd dat ik me bewust ben van de situatie. Ik heb het nou eenmaal, ik probeer het maximale eruit te halen.' AT5 sprak hem eerder deze week, het interview is hier terug te kijken.

Nog even spannend
Waternet moest dit weekend nog alles uit de kast halen om het water schoon genoeg te krijgen voor de zwemmers. 'Door het wegpompen van het overtollige regenwater is er meer stroming dan gewoonlijk. En door de heftige regenval konden de riolen het water tijdelijk niet verwerken.'

De GGD en Waternet besloten gisteren dat het water voldoende gereinigd is om in te zwemmen maar: 'Zwemmen met open wondjes is af te raden, een tetanusprik wordt aangeraden'. Tegen de kou wordt zwemmers verder verzocht om een wetsuit aan te trekken.

abc5media_video_0