Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-demonstranten kraken monumentale ruimte

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 september 2015, 23.02 uur

Een groep studenten die eerder het Spinhuis van de UvA bezette, heeft een monumentale ruimte onder de Torensluis aan het Singel gekraakt.

De studenten van het zogenoemde Spinhuis Collectief zijn met zo'n dertig mensen en willen in de ruimte een nieuw academisch café openen. Ze hebben burgemeester Van der Laan met een brief op de hoogte gesteld. Ook schreven ze een brief aan de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, waarin ze duidelijk maakten zich bewust te zijn van de monumentale waarde van de ruimte.

'Met het vorige Spinhuis stonden we aan de vooravond van een jaar lang acties en demonstraties, dit jaar hopen we dat nog eens dunnetjes over te doen. We nodigen iedereen uit die kritiek heeft op het totalitaire UvA-bestuur om langs te komen!', zegt een van de activisten. Er slapen vannacht een paar man, binnenkort wordt het pand "geopend".

Lees ook: 'Intellectuele rebellen' kraken het Spinhuis

Het is niet het eerste pand dat zondag gekraakt werd, ook een gebouw aan de Keizersgracht moest eraan geloven. Wat voor krakers daar in zitten is onbekend.