Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nigeriaans daklozenvoetbalteam geweigerd in Nederland

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 14.35 uur

Team Nigeria zal zaterdag niet deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal voor daklozen. Het team heeft op het allerlaatste moment geen visum gekregen van de Nederlandse overheid.

Dat bevestigt de organisatie na berichtgeving van magazine oneworld.nl. In totaal zouden teams uit 49 landen tegen elkaar strijden, maar nu is dat er dus een minder. Sander Mallie van de Homeless World Cup noemt de situatie heel vervelend. 'Het is jammer dat het dit team niet is gelukt. De Homeless World Cup is er juist voor bedoeld dat er anders tegen daklozen wordt aangekeken.'

De acht voetballers moesten voor het aanvragen van een visum naar de Franse ambassade in Lagos, omdat er in Nigeria geen Nederlandse ambassade is. De Fransen weigerden een visum af te geven. De organisatie vroeg hierop het ministerie van Buitenlandse Zaken om het visum bij aankomst in Nederland af te geven, maar die aanvraag is geweigerd.

'Deze voetballers uit Nigeria zijn helden en zouden als helden behandeld moeten worden', stelt Homeless World Cup-voorzitter Mel Young tegen het magazine. 'Het wereldkampioenschap wordt sinds 2003 georganiseerd en sindsdien had het voor 70 % van de deelnemers een positieve invloed op hun leven. Ze kwamen van de drugs af, stopten met alcohol, kregen een baan, een huis, volgden een opleiding of begonnen een eigen zaak.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de visa niet zijn uitgegeven omdat een aantal spelers niet over de juiste papieren beschikt en er bovendien twijfel bestaat of de Nigerianen wel terug zullen keren naar het land van herkomst. De Homeless World Cup wordt zaterdag geopend door koning Willem-Alexander op het Museumplein.