Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouw ondergrondse fietsparkeergarage onder Gustav Mahlerplein van start

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 september 2015, 18.10 uur · Foto: Projectorganisatie Zuidasdok

Bouwbedrijf BAM is vandaag begonnen met de bouw van een nieuwe ondergrondse fietsparkeergarage onder het Gustav Mahlerplein in Zuid. De parkeergarage biedt plaats aan drieduizend fietsen. De gemeente wil met de komst van de garage het gebruik van de fiets als vervoersmiddel op de Zuidas vergroten.

De huidige 7800 fietsparkeerplaatsen bij station Zuid zijn overbezet, aldus de gemeente. De meeste fietsers parkeren momenteel hun fietsen in de ondergrondse fietsenstalling onder het Zuidplein (2500 plaatsen) en bovengronds naast het station. Toch is de auto met 41 procent het populairste vervoermiddel, gevolgd door de het OV met 33 procent. De fiets haalt slechts 26 procent, veel lager dan gemiddeld in de stad. De gemeente wil het fietsgebruik naar de Zuidas daarom vergroten.

De samenwerking van de gemeente met Rijkswaterstaat en ProRail zorgt ervoor dat er geld vrijkomt voor de investering in de fietsenstallingen. Ook Stadsregio Amsterdam draagt flink bij. De bouw maakt deel uit van de voorbereidingen van de gemeente voor het project Zuidasdok, waarbij de ringweg A10 deels onder de grond verdwijnt. Voor de bouw van de A10-tunnels moeten zo'n 2200 bovengrondse fietsenstallingen verdwijnen.

De nieuwe parkeergarage is in de zomer van 2016 klaar, nog voor de start van de werkzaamheden aan het Zuidasdok in 2017.