Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kritiek of niet: Voetfietspad achter CS komt er gewoon

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 september 2015, 22.25 uur

''Volkomen krankzinnig!' En 'totaal van de pot gerukt!' Het zijn slechts enkele reacties op het 'shared-space-plan' van de gemeente om van het gebied achter CS een gedeelde ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en scooters.

De gemeente heeft begrip voor de kritiek en snapt dat mensen sceptisch zijn, maar blijft bij het oorspronkelijke plan. Charles Mann, projectmanager van de gemeente: 'De kritiek daar is zeker naar gekeken. Er is heel goed nagegaan hoe het plan tot stand is gekomen. En houden we vast aan het besluit? Het antwoord is ja.'

Eind november wordt het shared space gebied in gebruik genomen, tot die tijd zal tegenstander Reinder Rustema strijden voor een andere oplossing, want volgens hem het kan ook anders: 'Het is heel goed mogelijk een groene golf aan te leggen, van de Kamer van Koophandel tot het Muziekgebouw aan 't IJ. Met een groene golf weet je hoe hard je moet fietsen om groen te krijgen.'

Volgens de gemeente is alles onderzocht en is ook een groene golf geen goed idee: 'Oplossingen die zijn onderzocht die strandden allemaal omdat hier zoveel mensen bij elkaar komen, alle richtingen opgaan en van allerlei richtingen aankomen', aldus projectmanager Mann. 

Wel zal de gemeente de nieuwe verkeerssituatie met camera's in de gaten gehouden. Mann: 'We zullen simpelweg gaan tellen: zijn er conflictsituaties, zijn er ongevallen, daar gaan we bovenop zitten.' Mocht er aanleiding voor zijn, dan zegt de gemeente zogenoemde snelheidsremmende maatregelen te kunnen treffen.