Start van hoofdcontent

Stad

nl

Roep om meer 'nieuwkomersklassen' in stad door toestroom vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 september 2015, 21.20 uur

Nu de stad te maken krijgt met de opvang van veel vluchtelingen, neemt ook de druk op het onderwijs toe. Vluchtelingkinderen hebben namelijk recht op onderwijs, of ze nu beschikken over een verblijfsvergunning of niet.

De kinderen komen niet terecht in het reguliere onderwijs, maar worden geplaatst in zogenaamde nieuwkomersklassen. Dat zijn klassen waar vluchtelingenkinderen die pas in Nederland zijn, in hoog tempo Nederlands leren. Er worden nu plannen gemaakt om snel meer van die nieuwkomersklassen op te richten.

AT5 ging vanochtend op bezoek bij een nieuwkomersklas op basisschool het Vogelnest in Noord. Eigenlijk is het een hele gewone klas, behalve dat de kinderen van juf Patty van over de hele wereld komen. 'De kinderen zijn eigenlijk alleen maar de hele dag bezig met het Nederlands leren, dus dat is eigenlijk wel heel anders', zegt Patty Neuhaus.

Amsterdam telt nu 26 nieuwkomersklassen, maar er moeten er snel meer bijkomen. Het Meldpunt Nieuwkomers, dat het onderwijs regelt, is met spoed bezig meer plekken te creëren. 'We zijn aan het kijken of daar waar het kan we plekken kunnen uitbreiden, maar we zullen ook moeten overleggen met de gemeente van wat is onze range en hoe ver kunnen we gaan en wat kunnen we opnemen in Amsterdam', zegt Joke Middelbeek van het meldpunt. De komende weken moet er meer duidelijkheid komen over de nieuwkomersklassen.