Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente kijkt naar andere plekken voor Holocaust Namenmonument

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 september 2015, 20.43 uur

De gemeente kijkt ook naar andere plekken voor het Holocaust Namenmonument, waarop alle namen komen te staan van de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

De gemeente heeft vijftien locaties in beeld gebracht die in aanmerking zouden kunnen komen voor de namenwand. Het monument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, dat sinds 2006 ijvert voor een blijvende herinnering aan de Nederlandse Joden en Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen zijn omgekomen.

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind had vorig jaar een ontwerp gemaakt voor blauw-grijs betonnen monument in het Wertheimpark in het centrum van de stad. Dat stuitte echter op weerstand van omwonenden, die menen dat dit park veel te klein is voor het gedenkteken. Ook het Auschwitz-monument van Jan Wolkers bevindt zich daar al. Stadsdeel Centrum besloot daarop de besluitvorming uit te stellen.

'Gevreesde sfeerverandering'
Uit een onderzoek blijkt nu dat het monument in het Wertheimpark inderdaad 'enkele negatieve effecten heeft, waaronder de door de gebruikers gevreesde sfeerverandering'. De locatie valt volgens de gemeente niet per definitie af. 'Maar het is wel een erkenning van het feit dat er een verkeerde start is gemaakt'.

Naast het Wertheimpark zijn nu onder meer het Amsterdamse Bos, het Amstelpark, het Beatrixpark, het stadhuis en de Hollandse Schouwburg in beeld als mogelijke plek voor het Namenmonument. Jacques Grishaver van Nationaal Auschwitz Comité laat in een reactie aan AT5 weten dat hij nog steeds hoopt dat het monument een plek krijgt in het Wertheimpark. 'We hebben vanaf het begin gezegd dat we een plek willen in het joodse kwartier, omdat de meeste namen op het monument die van Joodse mensen zijn'.

'Plek met meeste draagvlak'
'Verder willen we graag een openbare plek en een locatie van enig statuur en volgens ons is dat nog steeds het Wertheimpark', gaat Grishaver verder, die van mening is dat veel van de onderzochte locaties daarom niet geschikt zijn. 'Geen binding met de joodse historie of bijvoorbeeld weggestopt in het Amsterdamse Bos, dat is van de zotte'.  De gemeenteraad zal uiteindelijk de keuze maken voor een geschikte locatie 'die op een zo groot mogelijk draagvlak kan rekenen'.