Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 september 2015, 20.54 uur

De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion, pseudoniem van Frank Efraim Martinus, is zondagavond (lokale tijd) op Curaçao overleden op 78-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. Dat heeft de familie meegedeeld.

Arion is vooral beroemd geworden dankzij zijn debuutroman Dubbelspel uit 1973. Het boek werd volgens uitgeverij De Bezige Bij juichend ontvangen en ontwikkelde zich tot ,,everseller''. Daarna volgden diverse romans en verhalen- en essaybundels. In 2013 publiceerde hij zijn laatste boek, zijn verzamelde gedichten onder de titel Heimwee en de ruïne. Voorbereidingen voor een internationale verfilming van Dubbelspel zijn deze maand begonnen, de opnames gaan eind november van start.

Arion studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en Amsterdam. Daarna groeide zijn belangstelling voor het Papiaments. Hij was een voorvechter van het Papiaments en ook betrokken bij de oprichting van de eerste Papiamentstalige middelbare school. In 2003 werd hij benoemd tot hoogleraar grammatica van het Papiamentu aan de universiteit van Willemstad. Arion speelde decennialang een belangrijke rol in het culturele Antilliaanse leven.

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek reageert bedroefd op het overlijden van de schrijver. Het boek Dubbelspel werd in 2006 tijdens de eerste editie van Nederland Leest in een oplage van 725.000 exemplaren cadeau gedaan aan de leden van de bibliotheek. 'Als een waar ambassadeur brak hij een lans voor lezen en de bibliotheek', aldus de stichting. 'De vraag naar zijn boek was zo groot dat er nog tijdens Nederland Leest een herdruk plaatsvond.'

Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer zegt verder: 'Wij hebben, naast de goede auteur die hij was, hem leren kennen als een markante persoonlijkheid en uiterst plezierig mens die de warmte van de Antillen met zich meebracht. Hij veroverde met zijn Dubbelspel de hele bibliotheek op een hartverwarmende wijze.'