Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners anti-kraak containers Houthaven: 'Wij zijn geen slachtoffers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 september 2015, 19.55 uur

De studenten en bewoners van de anti-kraak containerwoningen in de Houthavens willen één ding duidelijk hebben: 'We zijn geen slachtoffers'. Op 1 november staan de 300 jongvolwassenen op straat, om plaats te maken voor starters en statushouders: 'Ik ben blij dat er een goede reden is, dat de eigenaar niet dacht: 'Ik ben wel klaar met die studenten, opzouten''.

De zelfstandige woningen werden jarenlang verhuurd aan studenten, maar moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. In afwachting van de bouw, werden de panden, die in het bezit zijn van woningbouwvereniging De Key, verhuurd op anti-kraak basis door vastgoedbeheerder FMT. In het geval van anti-kraak wordt een woning of kantoor voor beperkte tijd, vaak tegen een lage vergoeding verhuurd.

Sinds 2011 hanteren leegstandsbeheerders die beschikken over het keurmerk van de branche een opzegtermijn van vier weken. Daarvoor was dat twee weken. Zo is het dus mogelijk -zoals nu ook in Houthavens- dat bewoners te horen krijgen dat ze hun woning op korte termijn moeten verlaten. 'Het was onverwachts', laat bewoonster Jule weten. 'Maar het is nou eenmaal zo'.

Van 'plaatsmaken voor vluchtelingen', zoals verschillende media meldden, is echter geen sprake. De containerwoningen zullen worden gerenoveerd en verplaatst naar de Riekerhaven in Nieuw-West. Daar worden onder de noemer 'Startblok Riekerhaven' 500 woningen gerealiseerd. 250 Stuks voor jonge statushouders, dus vluchtelingen met een verblijfstatus, en ook 250 voor jonge starters en studenten. En dat blijkt ongelukkig gecommuniceerd.

'Wij kregen te horen dat het om vluchtelingen ging', zegt Jule. 'En, het probleem blijft bestaan: wij worden nu woningzoekend, doordat we hier weg moeten'. Dat realiseert ook Lidy van der Schaft van De Key zich: 'De reden dat we deze woningen -ook voor starters- in de Riekerhaven bouwen, is juist omdat er veel mensen uit deze groep moeilijk een huis kunnen vinden'. Al is dat voor de huidige bewoners van de containers waarschijnlijk een schrale troost.

Lees ook: Bewoners containerwoningen Houthavens moeten sneller weg dan gedacht