Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan laat morgen weten of hij aanblijft of niet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 oktober 2015, 20.34 uur

Eberhard van der Laan maakt morgen op de Stopera bekend of hij voor een tweede termijn aanblijft, of dat hij vertrekt. De burgemeester zal eerst de commissaris van de Koning Johan Remkes informeren of hij nog zes jaar blijft, vervolgens wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van zijn beslissing.

De kans dat Van der Laan aanblijft, is groot, maar pas morgen zal definitief duidelijk worden of hij zijn ambtsketting overdraagt aan een ander, of dat hij dus doorgaat. De gemeenteraad heeft ook inspraak: die moet aangegeven of ze nog zes jaar door willen met Van der Laan. Als er geen bezwaren zijn, zal Remkes de minister van Binnenlandse Zaken op de hoogte brengen.

Deze zal Van der Laan dan voordragen voor herbenoeming bij de koning. Als die procedure is doorlopen, blijft de burgemeester in elk geval tot de zomer van 2022 aan. Mocht de burgemeester er niet mee door willen gaan, dan wordt een vertrouwenscommissie ingesteld, die op zoek zal gaan naar een vervanger.  

Vrijdagavond om 18:15 uur zal burgemeester Van der Laan in het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester' zijn keuze toelichten.