Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingen Haaksbergweg boos en gefrustreerd: 'We worden verwaarloosd'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2015, 01.22 uur

De vluchtelingen die opgevangen worden in de noodopvang aan de Haaksbergweg in Zuidoost zijn gefrustreerd en boos. Ze voelen zich verwaarloosd. 'We krijgen nauwelijks te eten en sommige mensen hebben al wekenlang dezelfde kleding, hetzelfde ondergoed aan'.

Een groep van zo'n 60 asielzoekers uitte die frustratie vanavond voor de camera van AT5. Ze hadden zich voor het kantoorpand, waar ze tijdelijk worden opgevangen, opgesteld. 'Mensen zijn ziek en moeten naar het ziekenhuis, maar dat kan niet', zegt Sora, die namens de vluchtelingen de problemen opsomt. Ook volgens Mohamed, een vrijwilliger die actief is binnen de noodopvang, is de toestand erbarmelijk.

'Kinderen lopen op slippers, dat is geen geschikt schoeisel nu het kouder wordt', zegt hij. 'En als er geen vrijwilligers zouden zijn, die eten kwamen brengen, dan zouden de mensen echt honger hebben'. Volgens hem krijgen de vluchtelingen 's ochtends een broodje en 's avonds een kleine maaltijd, maar tussendoor niets te eten. Volgens Mohamed is het dringend nodig dat de zorg voor de 600 vluchtelingen in het pand professionaliseert.

'Het ontbreekt aan van alles', gaat hij verder. 'Doucheproducten, kleding. Er zijn mensen die rondlopen in ondergoed dat ze al weken aanhebben'. Ook zouden beveiligers in het pand te agressief zijn tegen de vluchtelingen. 'Vanavond zijn nog vier mensen opgepakt door de politie, om niets eigenlijk', meent Mohamed. 'Het lijkt hier wel een beetje op een gevangenis'. 

Het incident waar de vrijwilliger aan refereert, gebeurde eerder vanavond, om 18:30 uur, toen de vluchtelingen wachtten op een maaltijd. Volgens een woordvoerder van de politie raakten vier mannen, van 20 tot 25 jaar oud, slaags met de beveiliging. Het opstootje werd gesust door andere vluchtelingen, die de jongens naar buiten brachten, waarna ze door agenten werden meegenomen. 

Lees ook: Eerste vluchtelingen nemen intrek in kantoor Haaksbergweg