Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Kantoren op lange termijn niet geschikt voor vluchtelingen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 oktober 2015, 19.28 uur

Het Leger des Heils is het oneens met de kritiek van de vluchtelingen in de noodopvang in Zuidoost, al moet de opvang in de leegstaande kantoorpanden niet te lang duren.

Gisteravond uitten de asielzoekers in het leegstaande kantoorpand aan de Haaksbergweg hun frustratie. Ze voelen zich verwaarloosd en zijn woedend. Het Leger des Heils, eindverantwoordelijk voor de opvang, herkent zich niet in dit beeld. Zo is er sinds gisteren nieuwe catering, wordt er 24 uur per dag schoongemaakt en blijft de berg aan gedoneerde kleding maar groeien.

'Het zijn natuurlijk wel meer dan zeshonderd mensen in een kantoorgebouw, die moe zijn, die boven op elkaars lip zitten en heel onzeker over hun toekomst zijn', zegt directeur Harry Doef. 'Dat is heel veel. Dan hoeft er niet veel te gebeuren, willen mensen tot een conflict komen.

'Van dag tot dag'
Doef signaleert wel dat de opvang rustiger verloopt in de oude gevangenis in de Havenstraat dan in de leegstaande kantoorpanden in de stad. 'Hoe lang we het volhouden? Op dit moment kijken we gewoon van dag tot dag. Maar de conclusie dat kantoren op de lange termijn niet geschikt zijn, kunnen we zeker trekken. Het is een kantoor en een kantoor is niet gemaakt om te wonen.'

Ook verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg heeft gereageerd. Hij laat weten dat "het signaal ontvangen is en dat het wordt opgepakt".