Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verbinding tussen achtergronden centraal tijdens manifestatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 oktober 2015, 22.37 uur

Een paar honderd mensen waren zondagmiddag op de Dam voor de manifestatie Samen één Amsterdam. Het was bedoeld om Amsterdammers met verschillende culturele en religieuze achtergronden met elkaar in contact te brengen.

Burgemeester Van der Laan was ook aanwezig, hij haalde in zijn speech onder meer uit naar mensen die tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen vergroten op sociale media. 'De neiging om het in elkaar verdiepen wel eens over te slaan en meteen een oordeel van maximaal 140 tekens de wereld in te slingeren. Dan heb je potentiële grote bronnen van onrust in onze stad', sprak burgemeester Van der Laan. 

'Fusion betekent gemixt, of gemengd. En de boodschap is ook dat we allemaal, ondanks alle culturele verschillen, bij elkaar horen', zegt een van de mensen die op de manifestatie af waren gekomen. 

Op de Dam hielden mensen in een grote kring elkaars hand vast om verbinding uit te beelden. Daarna werden de aanwezigen opgeroepen om de persoon die naast hen stond een knuffel en een compliment te geven. Ook Van der Laan kreeg een compliment en werd bedankt voor zijn speech. Op de Dam stonden verder 'domes' van bamboe, waarin mensen met elkaar in dialoog konden gaan.