Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Ajax-fans: 'Sinds arrestatie geen contact met cliënten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 oktober 2015, 01.40 uur

De ruim honderd Ajax-fans die sinds zondagmiddag vastzitten blijven de komende nacht in de cel zitten. Dat zegt de advocaat van een aantal van de supporters.

De supporters hadden zondagmiddag voor aanvang van de wedstrijd tegen PSV de kantine op het Ajax-complex De Toekomst bezet. Er is nog geen vervanging voor het afgebrande supportershome. Dat duurt ze te lang. Toen de politie verzocht de kantine te verlaten, werd dat volgens de politie geweigerd. Daarop werd de ME ingezet. Ruim honderd supporters werden vervolgens opgepakt en in de cel gezet. De fans zitten dus nog steeds vast.

Advocaat Juriaan de Vries meent dat hij tot nog toe geen mogelijkheid heeft gekregen om contact op te nemen met enkele van de supporters die hij als cliënt heeft. 'Een aantal van mijn cliënten is vanochtend omstreeks 12 uur aangehouden en sindsdien krijg ik geen mogelijkheid met ze te spreken', zegt De Vries tegen AT5.

Lees ook: Meer dan honderd Ajax-supporters opgepakt op De Toekomts

Volgens de advocaat kunnen de supporters maximaal drie dagen worden vastgehouden. 'De wet schrijft voor dat ze voorafgaand aan dat bevel moeten worden gehoord. En voor dat voor verhoor moet ik met ze kunnen spreken', meent de advocaat. De Vries vindt het 'volstrect disproportioneel' dat de supporters een nacht worden vastgezet. 

Lees ook: Boze Ajax-supporters bezetten kantine De Toekomst

Wanneer de kantinebezetters vrij komen is niet duidelijk. Volgens de politie zitten de supportes vast voor huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging.