Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Telegraaf: Beruchte hooligan 'Polletje' brein achter actie De Toekomst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 12.20 uur · Foto: Marc Evenhauz

De politie denkt dat de beruchte Ajax-hooligan Martin van de P., beter bekend als Polletje, het brein is achter de bestorming van het Ajax-trainingscomplex afgelopen zondag. Een woordvoerder heeft het bericht van De Telegraaf inmiddels ook bevestigd.

Zondag werden op De Toekomst in totaal 126 Ajacieden aangehouden, zij waren naar het complex gekomen om 'een biertje te drinken' en verstoorden een besloten bijeenkomst. Zij zijn boos over het feit dat ze geen supportershome hebben, dat honk brandde in januari af. Zij zaten tot maandag vast op verdenking van huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging. Een gedeelte van de 126 is maandagavond vrijgelaten. 

Lees ook: Advocaten woedend over 'onrechtmatig' vasthouden Ajax-supporters 
Lees ook: Eerste Ajax-fans toch vanavond al vrijgelaten 

Volgens De Telegraaf zou Van de P. een persoonlijk belang hebben in het snel opengaan van een nieuw clubhonk. Kopstukken van de harde kern, waar 'Polletje' toe behoort, zouden veel geld aan drugshandel, merchandising en afpersing verdienen. De rol van Van de P., in 2000 veroordeeld voor zijn rol bij een viervoudige moord,  binnen Ajax wordt de politie, maar ook de club zelf, steeds meer een doorn in het oog. Na zijn vrijlating mengde hij zich onder de harde kern van de club waar hij een schrikbewind zou voeren. 

Lees ook: Ajax ontkent gesprekken met 'Polletje'

Eerder kwam hij in het nieuws naar aanleiding van het vuurwerkincident in De Kuip tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Toen kwam De Telegraaf met het verhaal dat Van de P. een soort van bodyguard van spelers zou zijn. Ook zou hij regelmatig aanschuiven bij overleggen tussen de club en supporters, dat werd overigens ontkend door Ajax. In januari van dit jaar stond hij nog voor de rechter voor openlijke geweldpleging. 

Lees ook: Hooligan 'Polletje' voor de rechter voor openlijke geweldpleging