Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP: 'Stop met verkoop sociale huurwoningen, wachtlijsten te lang'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 13.18 uur

Het kabinet moet per direct stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen, vindt SP-Kamerlid Farshad Bashir. 'De wachtlijsten voor woningzoekenden zijn veel te lang en worden alleen maar langer. Tegelijkertijd verkoopt de minister 10.000 sociale huurwoningen. Dat is niet uit te leggen.'

Bashir legt de schuld van de woningnood bij het kabinet. 'Onder de kabinetten Rutte I en II zijn nu al bijna tachtigduizend betaalbare woningen verkocht. Het gevolg is dat de wachtlijsten blijven groeien. In Amsterdam is de gemiddelde wachttijd bijvoorbeeld negen jaar', stelt Bashir die ook vreest dat de lijst door voormalig asielzoekers alleen maar zal groeien.

'Tegelijkertijd zien we dat voormalig asielzoekers met een een verblijfsvergunning ook een woning zoeken. Dus de wachtlijsten blijven maar groeien. Dat is niet de schuld van de mensen die een betaalbare huurwoning zoeken, maar van de foute politieke keuzes die tot een tekort aan sociale huurwoningen hebben geleid.' Naast een stop op de verkoop van sociale huurwoningen wil de SP ook een stimulans van de bouw van betaalbare huizen. 

Het persbericht van de SP was vanochtend voor Peter Kwint(SP) en Rutger Groot Wassink reden om op Twitter de degens te kruizen.