Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkinsonpatiënten dansen op live-muziek van DJ Jean tijdens ADE

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 15.31 uur · Foto: Dance for Health

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) geeft Dance for Health een bijzondere dansles voor mensen met een bewegingsbeperking zoals Parkinson of MS.

De les, bedoeld voor zo'n 150 patiënten of andere geïnteresseerden, is natuurlijk niet zomaar een dansles. 'Deze lessen zijn zo ontwikkeld dat het als het ware een combinatie is van fysiotherapie en plezier', legt de organisatie uit. 'Het is geen ballet of tango, maar bewegen op muziek. Voor deze groep is bewegen weliswaar lastig, maar wel heel belangrijk. Mensen met een bewegingsziekte wordt juist aangeraden om te blijven bewegen. Maar er zit ook een deel gezelligheid in natuurlijk'.

Lees ook: Van alcoholvrij tot Stabat Mater: een overzicht van Amsterdam Dance Event

Het is voor het eerst dat Dance for Health te vinden is op het ADE. 'Het is een idee van Hannie, een parkinsonpatiënte uit Drenthe', stelt de organisatie. Voor Hannie zelf is dancemuziek, ondanks haar aandoening, een echte passie. 'Voor mij was het een logische stap om twee mooie dingen bij elkaar te brengen: Dance for Health en het ADE', vertelt ze. 'Ik ben ervan overtuigd dat dancemuziek me geholpen heeft om een gelukkig mens te kunnen zijn. Een gelukkig mens met een vervelende ziekte.'

DJ Jean
Om de dansles extra speciaal te maken verzorgt niemand minder dan DJ Jean de live-muziek. 'We hebben hem benaderd met dit idee en het leek hem leuk om te doen. Fantastisch natuurlijk', aldus de organisatie.