Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Laan vraagt politiek te kijken naar uitzetting Elif, Kerem en Suennur

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 17.33 uur

Tien, zeven en vier jaar oud zijn ze en donderdag horen ze of ze in Nederland mogen blijven, of dat ze uitgezet worden naar Turkije. De school van Elif, Kerem en Suennur voerde al actie en nu heeft ook burgemeester Van der Laan toegezegd de zaak onder de aandacht te brengen bij de Haagse politiek.

Groep 7 van basisschool De Waterkant uit West stond vanmiddag bij de burgemeester op de stoep. In de Stopera werd een spandoek ontvouwen met daarop de tekst 'De Waterkant houdt kinderen in het land!'. Van der Laan complimenteerde de kinderen met hun actie: 'Ik vind het zo tof dat jullie klas dit doet en ik weet ook zeker dat andere kinderen in Amsterdam dat ook heel fijn vinden dat jullie dit nu doen.'

Van der Laan beloofde vanmiddag een brief te zullen sturen naar de verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff. 'Ik mag echt name de Amsterdammers een brief sturen van kijk hier nou nog eens goed naar, meneren en mevrouwen in de regering. Dat beloof ik hierbij te doen', vertelde de burgemeester aan Elif en Kerem die met hun klasgenootjes meegekomen waren.

Lees ook: Basisschool in actie tegen uitzetting leerlingen Elif, Kerem en Suennur

Meer Amsterdamse politici spraken zich vandaag uit tegen de uitzetting van het gezin. 'Er zijn ook kinderen die wel gebruik kunnen maken van het kinderpardon en deze kinderen om een bepaalde formele reden niet. Als het om kinderen gaat moet je gewoon extra voorzichtig zijn', zegt Dehlia Timman van D66. Daar is Rutger Groot Wassink van GroenLinks het helemaal mee eens: 'Ik zou eigenlijk willen zeggen: "staatssecretaris laat deze kinderen nou gewoon in de stad blijven want ze zijn van Amsterdam en het zijn Amsterdammers".

abc5media_video_1

Geen verblijfsvergunning
Elif, Kerem en Suennur wonen al hun hele leven in Nederland. Hun vader die al 23-jaar in Nederland woont dreigt het land uitgezet te worden nu hij geen permanente verblijfsvergunning krijgt. Donderdag doet de rechter uitspraak in zaak en de kans is groot dat het gezin uitgezet wordt.