Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Voorlopig geen nieuwe asielzoekers opgevangen in Amsterdam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 oktober 2015, 20.21 uur

Amsterdam vangt voorlopig geen nieuwe asielzoekers meer op in een van de noodopvanglocaties in de stad.

Op dit moment verblijven er 1267 asielzoekers in een noodopvanglocatie in de stad, stelt burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Een deel van deze mensen verblijft hier al drie weken. Te lang, zo vindt de burgemeester. Daarom stopt de stad voorlopig met het opvangen van nieuwe asielzoekers. 'Om een buffer te creëren', redeneert Van der Laan.

Lees ook: Tijdelijke opvang voor 1500 vluchtelingen die aankomen op Amsterdam CS

'Langdurig verblijf in een noodopvang kan gevolgen hebben voor de veiligheid in en om de opvanglocatie', vervolgt de burgemeester. 'Op het moment dat er weer doorstroom naar permanente locaties op gang komt zal Amsterdam weer nieuwe asielzoekers toelaten. Asielzoekers die nu aankomen krijgen een treinkaartje naar een aanmeldcentrum'.

De stad streeft er naar om asielzoekers sowieso niet langer dan een week in een noodopvang te laten zitten. 'Maar ook het Centraal Orgaan Asielzoekers kampt met een gebrek aan plaatsen', stelt Van der Laan. In Amsterdam worden momenteel vluchtelingen opgevangen in, onder meer, de oude gevangenis aan de Havenstraat en in een leeg kantoorpand in Zuidoost.