Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud 'gajes' bijeen voor misdaadbiografie Kleine Willem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 oktober 2015, 13.45 uur

De bonte verzameling van 'gajes' dinsdagavond in café Jordaan deed denken aan de opnamen voor een misdaadserie. Het waren echter Kleine Willem en zijn gabbers van 'de oude Penoze' die bijeen waren, Kleine Willem heeft namelijk een boek geschreven over zijn jaren in de Amsterdamse onderwereld.

Willem de Moor bezat in de jaren tachtig meerdere coffeeshops in de stad, op dat moment een walhalla voor hasjhandelaren. 'Een koning kon niet leven zoals ik leefde, we hadden altijd lol. We konden uitgeven wat we wilden, het geld stroomde binnen. Je lette niet op wat er binnen kwam maar je maakte het wel allemaal op. Mooie auto's , Rolexen, sekshuizen, casino's.' 

En dat feesten deed hij naar eigen zeggen veel met die andere Willem, de Grote Willem. 'Ik kende Endstra heel goed. Het was vreemd en moeilijk toen hij werd doodgeschoten. Ik heb in veel huizen van hem gewoond, kwam vroeger bij zijn ouders thuis.  Superouders waren het.' De tijden van de oude Hollandse Penoze liggen inmiddels al ver achter ons, het milieu is verhard. 

'Het was altijd feest, je hoefde geen wapens bij je te hebben. En als er iemand wat ripte, dan stond je op met zijn allen op en werd het teruggehaald. Ik denk niet dat ik er nu nog in zou passen.' Kleine Willem is tegenwoordig woonachtig in Spanje en doet het naar eigen zeggen 'rustig aan'.