Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanrijder Moszkowicz hoort straf voor 'dodemansrit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 17.02 uur

Spencer A., de man die in maart vorig jaar Bram Moszkowicz aanreed tijdens een vluchtpoging voor de politie krijgt donderdag van de rechtbank zijn straf te horen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van vier jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk voor poging tot doodrijden van vijf mensen.

Nadat twee agenten hem op 8 maart 2014 wilden aanhouden voor creditcardfraude ging de dertigjarige Spencer A. er in zijn auto vandoor. Hij was toen al geboeid aan zijn linkerpols en sleurde een politieman zeker 20 meter mee. Volgens de officier van justitie volgde hierna 'een dodemansrit over de grachten van Amsterdam'.

Meerdere voetgangers moesten wegspringen en A. reed een fietser omver. Hij botste uiteindelijk tegen de auto waarin Moszkowicz met zijn dochter zat. Moszkowicz zag de auto 'met vier wielen in de lucht' in een flits op hem af vliegen. 'Ik dook over mijn dochter heen. Het was alsof er een bom afging', verklaarde de voormalig advocaat. A. zat tot december negen maanden in voorarrest.

Lees ook: Aanrijder Moszkowicz zegt sorry: 'Ongeluk redde levens'