Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Arena-maffia verantwoordelijk voor afbranden supportershome'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 12.12 uur · Foto: Martin Damen

De directie van Ajax wordt geterroriseerd door aanhangers van de harde kern. Fanatieke supporters van Vak 410 en de F-Side, zouden zich gedragen als een soort 'Arena-maffia'. Recherche zou er rekening mee houden dat de bende zelf verantwoordelijk is voor het afbranden van de supportershome, in januari dit jaar.

Dat schrijft misdaadverslaggever John van den Heuvel vandaag in De Telegraaf. Bronnen die zich tot de krant wendden, schetsen een beeld van een 'Arena-maffia'. Leiders van de bende zou het niet zozeer gaan om het supporteren van de club, maar om zoveel mogelijk geld te verdienen met drugshandel en afpersing. Wie de groep wil verlaten of met de politie praat, kan rekenen op hoge boetes, lijfstraffen, 'of erger'. De politie zou deze lezing bevestigen, maar kan weinig zonder aangiftes.

Recherche zou inmiddels zelfs twijfels hebben over de brandstichters, die in januari dit jaar het supportershome in de fik staken. Eerder werd ervan uitgegaan dat het zou gaan om de harde kern van een rivaliserende club, maar inmiddels wordt er rekening mee gehouden dat het eigen supporters waren, die de keet elders opnieuw willen opbouwen. Dat dat laatste nog steeds niet gebeurd is, was afgelopen zondag aanleiding voor een protest bij sportcomplex De Toekomst.

Lees ook: [Foto's en video] Grote brand in supportershome Ajax

Daarbij werden 126 supporters aangehouden, volgens Van den Heuvel een duidelijk signaal naar 'meelopers van de maffia'. Onder de arrestanten, die dagenlang vastgehouden werden, zaten ook 'gewone' supporters, met baan of studie, die zo in de problemen kwamen. De initiatiefnemers van de actie zouden buiten schot gebleven zijn. Eén van de opdrachtgevers zou de beruchte Martin van de P., ook wel Polletje, zijn. Die ondanks een stadionverbod de club zou blijven terroriseren. 

Lees ook: Advocaten woedend over 'onrechtmatig' vasthouden Ajax-supporters

Lees ook: F-Side: 'De maat is vol, Ajax is ons liever kwijt dan rijk'