Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Musicaltheater M-Lab sluit noodgedwongen de deuren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 12.07 uur

Musicaltheater M-Lab in Noord gaat eind dit jaar dicht. Het theater kan het zonder financiële steun niet meer bolwerken. De gemeente stopte op 1 januari dit jaar met het geven van subsidie. Twee jaar geleden was de overheidssubsidie vanuit Den Haag al gestopt.

M-Lab, het 'Laboratorium voor Muziekgebouw aan het IJ', werd in 2007 opgericht naar een idee van Joop en Janine van den Ende. Hun missie was een plek te creëren waar 'de andere' musicals te zien waren, zoals producties die nog niet geschikt waren voor een tournee, onbekendere titels en nieuw geschreven Nederlandse stukken.

Jarenlang waren er nieuwe of onbekende muziektheaterproducties te zien en was het een broedplaats voor jong talent. Sterren als Freek Bartels, Noortje Herlaar en Michelle van de Ven maakten er hun professionele debuut. Door de jaren heen werden meer dan vijftig producties gemaakt, waaronder musicals als Urinetown, Spring Awakening en RENT.

M-Lab zegt het afgelopen seizoen 'te hebben gevochten' voor het voortbestaan. Er werden samenwerkingen aangegaan en er ontstonden nieuwe initiatieven, zoals talentenavonden, concerten en gastvoorstellingen. 'Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen zoals René van Kooten, Simone Kleinsma en William Spaaij speelden hier graag', zegt directeur Hidde Meijer.

Door de kleinschalige voorstellingen kan M-Lab geen hoge toegangsprijzen vragen en derhalve nooit zonder subsidie, luidt de conclusie nu. 'Daarbij is de subsidieverstrekking voor het genre muziektheater vanuit de diverse fondsen zeer moeizaam'.