Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD en D66: geef bakker een nieuwe nachtvergunning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 17.41 uur

De VVD in Amsterdam-West en D66 willen dat bakker de Rond op de Overtoom opnieuw een nachtvergunning krijgt.

Gisteren werd bekend dat de nachtbakker Harrie van de Mande, die al 40 jaar om 3.30 uur open gaat, door een nieuwe verordening van de gemeente voortaan pas om 6 uur open mag. Volgens stadsdeel West mogen door die nieuwe verordening alle detailhandels in de stad enkel van 6.00 tot 22.00 uur de deuren openen.

'Bakt ze al 40 jaar bruin'
'Al 40 jaar is deze bakker een favoriete tussenstop voor nachtbrakers, taxichauffeurs en Amsterdammers die uit de nachtdienst komen', aldus Gertjan Neerhof, woordvoerder economie van VVD West. ‘Blijkbaar heeft er één bewoner geklaagd over overlast. Deze bakker bakt ze al 40 jaar bruin en nog nooit is er een bewoner bij hem naar binnen gelopen om te klagen over overlast. De VVD ziet in Amsterdam juist graag veel minder regels en wil dat soepeler wordt omgegaan met openingstijden en vergunningen. Wij dringen er bij het Dagelijks Bestuur dan ook op aan bakkerij De Rond weer een nieuwe nachtvergunning te verstrekken’.

'Goedwillende ondernemers niet dwartszitten'
D66 is ook niet te spreken over het strenge beleid. 'Wij vinden het erg jammer', aldus Guus Bakker (whats in a name), gemeenteraadslid voor D66. 'Wij denken dat dit precies een goed voorbeeld is waarom je ook uitzonderingen moet kunnen maken op de regel. Dit is een ondernemer die niet voor overlast zorgt en de veiligheid is niet in het geding. Vele Amsterdammers die zich in de nacht begeven gaan hier vaak nog even een croissantje eten. Maar ook politieagenten en ambulancepersoneel komen er vaak. Amsterdam is een stad die 24 uur lang doorgaat. Laten we goedwillende ondernemers niet dwars zitten.' 

De vroege openingstijd van 3.30 uur is een uitzonderingstijd uit het verleden, kreeg de nachtbakker deze week te horen van stadsdeel West. In de plaatselijke verordening staat dat de toegestane openingstijden van 6.00 tot 22.00 uur zijn. Daar kan geen uitzondering op worden gemaakt. Wat D66 betreft is dat een onzinnige regel. Bakker: 'Wij zetten ons al langer in voor een 24-uurseconomie in Amsterdam. Dat hoort bij een internationale bruisende stad als de onze. Wij vinden dat stadsdelen uitzonderingen op de regel moeten kunnen maken als dat veilig is en als de ondernemer niet voor overlast zorgt.'
 
De partij gaat vragen stellen over het intrekken van de nachtvergunning in de gemeenteraad. Om de vergunning terug te krijgen moet de partij wel wethouder Ollongren van Economische Zaken, ook D66, zien te overtuigen.
 
UPDATE
Stadsdeel West laat weten dat de vergunning officieel nog niet is afgewezen. De aanvraag wordt behandeld, een woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer er duidelijkheid komt.