Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE PvdA: Asielzoekers Oranje hadden naar Amsterdam gemoeten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 oktober 2015, 23.28 uur

Amsterdam had de tweehonderd asielzoekers die in bussen op weg waren naar het Drentse dorp Oranje moeten opnemen.

Dat vindt althans de PvdA. 'Het absorptievermogen van een grote stad als Amsterdam is vele malen groter dan van een klein dorpje als Oranje', zegt fractievoorzitter Marjolein Moorman tegen Het Parool. Ze vindt dat de stad in zulke situaties "verantwoordelijkheid moet nemen". 

In Oranje ontstond gisteren grote onrust, toen het dorp met 140 inwoners te horen kreeg dat er 1400 asielzoekers zouden worden opgevangen. Inwoners belaagden verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff en de toegangswegen werden geblokkeerd, zodat de bussen het dorp niet in konden.

De PvdA wil van de burgemeester weten of hij contact opgenomen heeft met het Centraal Opvang Asielzoekers toen de crisis in Oranje speelde. Die heeft overigens dinsdag aangegeven dat er voorlopig geen nieuwe asielzoekers worden opgevangen in de stad, omdat de panden die dienst doen als noodopvang vol zitten en er doorstroming moet komen.

Update 21.15 uur
Burgemeester Van der Laan heeft inmiddels gereageerd, hij zei dat de opvang van asielzoekers de verantwoordelijkheid is van de staatssecretaris en het COA. Van der Laan vindt het niet verstandig om dat te gaan veranderen.