Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gehandicapte Loes ten einde raad in zoektocht nieuwe hulphond

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 oktober 2015, 19.19 uur

De gehandicapte Loes van der Putten uit Nieuw-West is ten einde raad. In februari overleed haar hulphond, Jojo. Het beest hielp haar in het huishouden en bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen. Inmiddels is ze op zoek naar een nieuw maatje, maar ze stuit daarbij op bureaucratische regels van de zorgverzekeraar.

Zwaar geëmotioneerd nam Loes in februari afscheid van Jojo, dankzij haar hulphond kon ze veel zelfstandiger leven dan nu het geval is. 'Het is zo belangrijk dat je dingen zelf kunt. Dat je niet iedereen hoeft te vragen van kunt u dit, kunt u dat. Daar word je zo moe van', legt Loes uit.

Ze is sindsdien op zoek naar een nieuwe hulphond, maar telkens stuit ze op bureaucratische regels. Zo moet ze aan de zorgverzekeraar aantonen dat ze een hulphond écht nodig heeft. 'Iedereen kan een hond nemen, daar hoef je niets voor te doen. Als je er eentje zelf nodig hebt, dan word je bijna een crimineel. Je moet worden gescreend en gecontroleerd', aldus Loes.

Ten einde raad probeert ze nu via deze weg om toch aan een geschikte hond te komen, die niet te groot is en een gladde vacht heeft. 'Het ras maakt niet uit, hij moet alleen een beetje leergierig zijn.'