Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lodewijk Asscher: 'Altijd veel aandacht en energie besteed aan financiën'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 oktober 2015, 23.21 uur

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat hij genoeg aandacht heeft gehad voor de Amsterdamse financiën toen hij wethouder was. Dat zei hij vanavond na vragen van de de enquêtecommissie over de crisis bij de financiële diensten in Amsterdam.

Asscher was van 2006 tot 2012 wethouder Financiën in de stad. Tijdens, maar vooral na zijn bewind bleek er veel mis te zijn op de financiële diensten. Zijn opvolger Pieter Hilhorst kreeg te kampen met een enorme blunder, waarbij 188 miljoen euro abusievelijk werd overgemaakt aan huishoudens, terwijl dat 1,8 miljoen had moeten zijn.

'Ik heb altijd veel aandacht en energie besteed aan de financiën', zo zei Asscher in reactie op kritiek dat hij financiën minder belangrijk vond. 'Mijn stelregel was, financiën gaat altijd voor, ook in verkiezingstijd.'

Asscher schetste een beeld van een versnipperde organisatie bij Financiën toen hij de scepter zwaaide. 'Een eilandenrijk, waar mensen die daar werkten ook wel trots waren, omdat ze dachten dat ze het beter geregeld hadden dan op andere plekken', zei Asscher. Volgens de oud-wethouder probeerde hij juist meer eenvormigheid te creëren, maar stuitte hij daarbij op de nodige tegenstand.

Het gesprek met de enquêtecommissie vindt plaats onder grote belangstelling van de pers.