Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ze moeten met hun tengels van ons pensioen afblijven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 18.58 uur

De staking van GVB-personeel van aanstaande donderdag is letterlijk broodnodig, vinden medewerkers van het Amsterdamse vervoerbedrijf. 'Ze moeten met hun tengels van ons pensioen afblijven!', foetert Ger Geldhof. Hij is voorzitter van de ondernemingsraad van het GVB.

Door een loonvoorstel van het kabinet worden zij straks met 15 procent gekort op hun pensioen en dat gaat ze honderden euro's per maand kosten. 'Dat zijn heleboel centjes, en wij hebben er geen mallemoer mee te maken', zegt Geldhof.

'De overheid staat al jarenlang op de nullijn, vervolgens bedenkt de minister een truc waar de kleine vakbonden in mee gaan. En uiteindelijk worden alle ABP-ers (mensen met een pensioen van Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds red.) aangetast in hun pensioen. Daar moeten ze met tengels vanaf blijven!'

Alle 2,8 miljoen ambtenaren die zijn aangesloten zijn bij pensioenfonds ABP worden mogelijk de dupe. Daarmee financiert de overheid een loonsverhoging voor 600.000 ambtenaren. 'En daar schrikken we ons rot van', zegt Geldhof. 'Er zijn al paar aanslagen op ons pensioen geweest en daar komt dit dan nog eens een keer bovenop, dat maakt het wel erg heftig'.

Jos van Zetten