Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie gebruikt ambassadeurs in strijd tegen etnisch profileren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 oktober 2015, 00.56 uur

De Amsterdamse politie zet 'ambassadeurs' in bij verschillende wijkteams om agenten alerter te maken op etnisch profileren.

'Het zijn eigen collega's die met een team in gesprek gaan. Ze zitten op drie teams: Flierbosdreef, August Allebeplein en op de Lijnbaansgracht', aldus hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in AT5-programma Het Verhoor

Het inzetten van de zogenoemde ambassadeurs moet ervoor zorgen dat agenten zich meer bewust worden van het fenomeen etnisch profileren. Aalbersberg: 'Uiteindelijk willen we politiemensen helpen reflecteren en laten zien: dit is het'.

Prioriteit
'Dit is niet iets wat een jaar op de agenda staat. Het moet intern veilig zijn, we moeten voldoende divers zijn, we kijken naar etnisch profileren en de aanpak van discriminatie in de stad. Die vier horen bij elkaar en staan hoog op de agenda'.

Etnisch profileren is een belangrijk thema binnen het Amsterdamse korps. Twee jaar geleden concludeerde Amnesty International dat de politie zich bij controles schuldig maakt aan discriminatie.

Bekijk hier de hele aflevering van Het Verhoor over etnisch profileren.