Start van hoofdcontent

Ajax

nl

[Video] Ajax geeft beelden 'bezetting' De Toekomst vrij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 oktober 2015, 00.18 uur · Foto: Ajax.nl

Ajax heeft beelden van een bewakingscamera vrijgegeven waarop te zien is hoe boze supporters 'met geweld' het hek van jeugdcomplex De Toekomst openbreken.

Dat deden ze op 4 oktober, uit onvrede over het uitblijven van een nieuw supportershome. Het oude werd eind februari in brand gestoken. Uit protest kwamen de fans "een biertje drinken" op De Toekomst. De politie pakte 126 supporters op, een aantal van hen zat een paar nachten in de cel.

Ajax laat vandaag weten dat het "besloten heeft kort uiteen te zetten wat de stand van zaken is". 'Ajax is in negatief opzicht verrast door de bezetting van de kantine van sportpark De Toekomst. (...) Een groep personen heeft zich, voor een deel door gebruikmaking van geweld, onrechtmatig toegang weten te verschaffen tot het gesloten clubhuis.'

Lees ook: Advocaten woedend over 'onrechtmatig' vasthouden Ajax-supporters

De club zegt dat het toegangshek vernield is en dat er "eigendommen van Ajax" zijn weggenomen. De 126 opgepakte supporters mogen het hele seizoen niet meer op De Toekomst komen. Degenen die worden veroordeeld worden bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. 

Stand van zaken supportershome: http://t.co/YhiDS1RiHC https://t.co/SSOrNKfNKN

— AFC Ajax (@AFCAjax) October 13, 2015

Ajax schrijft dat ze, net als in vorige situaties, bereid is om financiële en operationele ondersteuning bij een nieuw supportershome te bieden. De exploitatie daarvan zal moeten worden worden gedaan door een stichting met een breed draagvlak onder supporters en "waarvan duidelijk en aantoonbaar is dat er geen notoire criminele bijbedoelingen zijn".

Veel supporters zijn inmiddels helemaal klaar met de club. Zo liet de F-Side al weten dat de maat vol is en Ajax hen "liever kwijt dan rijk is". Vak 410 heeft zelfs besloten om wedstrijden van Ajax te boycotten.