Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe route marathon 'heel toevallig' langs gebouw hoofdsponsor

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 oktober 2015, 17.55 uur

De 40e Amsterdam Marathon gaat zondag door de stad. Een jubileum. Als je met de auto door de stad moet, een niet altijd even leuk evenement, al heeft de organisatie daar wat aan gedaan, door de route op sommige plekken aan te passen. Donderdagmiddag werd er in het Amstel Hotel al vooruit gekeken naar de marathon dit weekend.

Voor de nieuwe directeur van de organisator van de marathon, Koert Hetterscheidt, is het ook bijzonder. 'Ik ben heel trots op wat wij doen met de organisatie. Ook op deze plek, om hier de aftrap te mogen geven. Ja, ik ben een gelukkig man', zegt Hetterscheidt. 

Aanstaande zaterdag lopen 10.000 mensen de Citywalk. En zondag gaat 45.000 man, professioneel én recreanten, de hele of halve marathon lopen. En dat gebeurt samen met veel vrijwilligers en ook de Atletiekvereniging Amsterdam. 'Want wij kunnen dit echt niet alleen', geeft de directeur van de organisatie aan. 

Dit jaar is het parcours dus omgegooid. 'We hadden in de oude route een paar knelpunten. Dat waren knelpunten was bij de Amstelveenseweg. Omdat we natuurlijk ook een halve marathon hebben, is er heel veel publiek daar. En dat maakte het daar wat onrustig. Een ander element is bij de Spaklerweg. Daar zit inmiddels een hele grote woonwijk en die bewoners zaten allemaal opgesloten', zegt parcours directeur Cees Pronk. 

Er is nu een minder grote slinger door Oost, maar een extra lus naar de Zuidas. Heel toevallig langs het gebouw van de hoofdsponsor. 'Het is wel toevallig hoor. Want die route moet wel op die meters uitkomen. En je wilt wel de juiste wegen hebben.' En na precies 42 kilometer en 195 meter en eindigt de marathon dus weer in het Olympisch Stadion.