Start van hoofdcontent

Stad

nl

Samenwerking Tel Aviv en Ramallah lijkt in zicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 oktober 2015, 01.49 uur

De samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah lijkt er toch te gaan komen. Woensdag liet Burgemeester Van der Laan de gemeenteraad weten dat de officiële stedenband met beide steden van de baan is. Wel is er een plan voor een afgezwakte versie van de samenwerking met zowel Tel Aviv als Ramallah.

In een drukbezochte raadscommissie, met veel insprekers, liet de Partij van de Arbeid weten blij te zijn met de aangepaste samenwerking. Waar de partij eerst nog tegen een officiële stedenband was, vindt fractievoorzitter Marjolein Moorman dat er een middenweg is gevonden. 'Er ligt wat ons betreft een duidelijk ander voorstel, er is gekozen voor een ‘people-to-people’-benadering.' Moorman doelt daarbij op de kleinschalige projecten die zullen worden ondersteund. 

Lees ook: SP wil geen samenwerking met Tel Aviv en Ramallah

Met de beweging van de PvdA naar het midden, blijven alleen de SP en GroenLinks over als critici van de samenwerking. Hierdoor lijkt een meerderheid in de gemeenteraad voor de samenwerking het logische gevolg. Voor zowel GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink als voorman Daniël Peters van de SP is het onduidelijk wat nou het verschil is tussen de stedenband en een samenwerking. 'Het gaat toch gewoon om stedenbanden? Met die hele lijst van projecten die de gemeente wil ondersteunen, faciliteren en waar we ambtelijke capaciteit in zullen gaan steken?', zegt Peters.

Lees ook: Stendenband Tel Aviv en Ramallah definitief van de baan

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan is het College bewust afgestapt van de officiële band, gezien de commotie die eerder deze zomer daarover oplaaide. 'Een stedenband lijkt voor velen op een bevestiging of ondersteuning van het beleid van de staat Israël. En dat is niet waar wij op uit zijn.' Toch voegde Van der Laan een persoonlijke opvallende noot toe, over zijn bevindingen na zijn werkbezoek in Ramallah in september. 'Ik sprak tientallen Palestijnen en niemand, maar dan ook echt niemand heeft de vraag aan mij gesteld waarom we  tegelijkertijd een stedenband met Tel Aviv aan willen gaan. Dat leeft daar niet als een bezwaar.'

Lees ook: Tegenstanders stedenband 'vallen dood' in Stopera

Omdat het om zo'n zwaar dossier gaat, vindt Van der Laar het verstandig om het voorstel nog door de raad te laten gaan. Al lijkt de zaak na vanavond al beklonken.