Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer winkels voor rijke toeristen: 'Jammer, wie kan het nog betalen?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 oktober 2015, 20.20 uur

Met de laatste editie van de dwaze dagen gaat de Bijenkorf over op een strategie gericht op 'de rijkere klanten'. De stad is steeds meer in trek bij rijke toeristen, vooral bij Russen en Chinezen. Winkeliers spelen in op deze trend want deze groep rijke toeristen geven doorgaans twee tot vijf keer meer uit dan de rest van het winkelend publiek.

Het Damrak was voorheen een winkelgebied voor de gemiddelde Amsterdammer. Maar dat is veranderd, tegenwoordig komen er veel rijke toeristen naar de stad om geld uit te geven. 'Internationale shoppers gaan op een soort excursie naar dit soort winkels, in allerlei steden. Amsterdam hoort daar tegenwoordig ook bij, daar kan je blij mee zijn of niet, maar dat is een feit. Dus komen ze ook shoppen', aldus econoom Hans de Geus.

Het duurdere aanbod in de stad is dus vooral bedoeld voor de rijke toeristen, geen wonder dat sommige Amsterdammers niet blij zijn met deze ontwikkeling. 'Ik vind het jammer. Wie kan het nog betalen? Dan komen alleen de rijke Russen en Chinezen', aldus een voorbijganger. 'Ik vind het wel een beetje jammer, want het is of heel duur of het is Primark-goedkoop zeg maar. Waar blijft de middenweg denk ik dan', aldus een ander.

De Geus snapt wel dat een grote groep winkels zich richt op de rijke toeristen. De Bijenkorf roept zelfs haar mededelingen al een paar jaar om in het Russisch en Chinees en in september volgend jaar opent op het Damrak het peperdure warenhuis Haussman z'n deuren. 'Het is nieuwe vraag in een segment dat we tot nu toe nog niet zo goed kenden en er valt veel geld mee te verdienen. Je kan er wat van vinden als Amsterdammer, je kan ook zien dat het wel leuk is dat zoiets er is, als de diversiteit maar blijft natuurlijk.'

Bovendien wijst Geus erop dat de gemeente zelf invloed kan uitoefenen op deze trend. 'Het stadsbestuur wil dit, met name D66, die vindt het allemaal best gaaf. Allemaal van die startups, expats en ook dit soort mensen, dat is gewoon een keuze. Het kan ook een keuze zijn om beleid te maken wat hier tegenin gaat. Mocht het dus te erg worden, dan moeten we dat ook gewoon doen.'