Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blind overbieden en bezichtigen met z'n dertigen; kun je nog wel een huis kopen in de stad?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 december 2016, 16.51 uur · Foto: Peter de Neef

Mensen die een huis willen kopen in de stad zullen het herkennen. Denk je rustig te kunnen gaan kijken bij je nieuwe droomwoning, sta je plots met dertig man tegelijk in een woonkamer.

Binnen twee jaar tijd is de Amsterdamse huizenmarkt veranderd van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. De prijzen van koopwoningen stijgen zo hard dat makelaars, maar ook Vereniging Eigen Huis, vrezen voor oververhitting.

Het CBS publiceerde deze week cijfers over de huizenprijzen in de stad. In het afgelopen jaar zijn die met gemiddeld bijna tien procent gestegen. Als koper moet je inmiddels een flink grotere portemonnee hebben dan twee jaar geleden merkt ook Mirjam die samen met haar vriend een huis zoekt. 'We zijn al vanaf 2014 aan het zoeken, maar wilden toen wachten zodat we met een schenking een groter huis konden kopen. Inmiddels kunnen we met dat extra geld alleen maar kleinere huizen kopen dan een jaar geleden', vertelt Mirjam.

abc5media_image_1

'Groei gaat te snel'
De Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) is bezorgd over de enorme stijging van de prijzen. 'De groei gaat te snel. Het is wel prettig voor makelaarskantoren na een aantal slechte jaren, maar wij zijn eigenlijk veel meer gebaat bij een gestaag groeiende woningmarkt', zegt MVA-woordvoerder Sven Heinen. Volgens hem zijn er voorlopig ook nog geen signalen dat de vraag naar koopwoningen in de stad gaat afnemen. 'We zien ook wel dat mensen soms gekke dingen gaan doen. Dat ze al een aantal keren aan biedingen hebben meegedaan, maar dat ze het steeds niet werden', aldus Heinen.

Dit klinkt ook Cézanne uit Oost, die samen met haar vriend een huis probeert te kopen, bekend in de oren. 'Alles wat ik zelf kan vinden is eigenlijk al verkocht en als er dan eindelijk een open huis is, dan sta je met z'n dertigen in een appartementje. De makelaar weet eigenlijk nauwelijks iets over het huis, maar die kennis is helemaal niet nodig want het wordt toch wel verkocht', zegt Cézanne.

Blind bieden
Ze vertelt hoe ze al bij twee huizen flink boven de vraagprijs geboden hebben. 'Op een huis afdingen in Oost, die tijden zijn wel voorbij', vertelt Cézanne. Inmiddels gaat het zo hard met de verkoop van huizen dat mensen zelfs biedingen uitbrengen zonder dat ze het huis gezien hebben. Die verhalen kent Cézanne ook. 'Wij hebben het zelf niet gedaan. Maar je hebt eigenlijk nooit tijd om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld of de fundering van een huis goed is. Dan is blind bieden eigenlijk hetzelfde.'

Lees ook: Krapte op woningmarkt dwingt gemeente tot bouwen

Het zijn precies dit soort excessen waar de Vereniging Eigen Huis bang voor is. 'Er is nauwelijks nog tijd om weloverwogen beslissingen te nemen. Mensen nemen soms heel veel risico bij het bieden op huizen. De kans bestaat dan dat je financieel gevangen komt te zitten in je eigen huis', vertelt Maarten Eeke van der Veen van Eigen Huis.

'Niet laten meeslepen door emoties'
'Als je met dertig man in een woonkamers staat, dan heb je helemaal geen tijd meer om overwogen keuzes te maken. Want wat krijg je nog mee van een huis dan?', zegt Eeke van der Veen. Hij pleit er daarom voor dat huizenkopers van te voren goed nadenken over wat ze willen en kunnen betalen en dat ze zich niet te veel laten meeslepen door hun emoties. 'Maar ook een makelaar heeft een verantwoordelijkheid door mensen een spiegel voor te houden', zegt hij.

Mirjam en haar vriend zijn voorlopig gestopt met zoeken naar een woning. 'We hebben heel veel bezichtigingen gehad met dertig man of meer, maar ook hebben we meegemaakt dat 160 man reageerden op een nieuwbouwappartement in de Houthavens', vertelt ze. Cézanne blijft voorlopig nog wel zoeken maar dat is omdat het huis waar ze nu woont te klein is voor haar vriend en twee kleine kinderen. 'Ik probeer het nu via andere wegen en er dan als eerste bij te zijn.'