Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wederom twintig jaar cel voor Hamza B.

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 oktober 2015, 00.48 uur

Crimineel Hamza B. is in Marokko in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt drie jaar geleden. Het is dezelfde straf die hij in eerste aanleg kreeg. B. was volgens de rechtbank de bestuurder van de auto van waaruit werd geschoten. Zijn advocaat gaat in cassatie tegen de uitspraak, maakte hij vrijwel direct bekend.

De zaak werd in de Marokkaanse stad Tanger dertien keer uitgesteld. In augustus kwam naar buiten dat de rechtbank werd beschuldigd van corruptie. Rechters zouden in zowel de eerste als de tweede aanleg geld hebben aangenomen van familie van B. om te voorkomen dat hij levenslang zou krijgen. De Nederlandse autoriteiten hadden ook hun zorgen geuit over mogelijke omkoping.

Hamza B. vluchtte na de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt eind 2012 naar Marokko, maar kon daar in juni 2013 op het vliegveld worden aangehouden. Hij wilde zijn vriendin daar ophalen, die vanuit Nederland naar hem toekwam. De vrouw werd gevolgd door de politie, waardoor Hamza kon worden ingerekend. Op verzoek van de Nederlandse justitie heeft Marokko, dat geen eigen onderdanen uitlevert, de vervolging van B. overgenomen.

B. kreeg minder dan zijn medeverdachten Adil A. en Anouar B., die door de rechtbank in Amsterdam dit jaar tot levenslang zijn veroordeeld.