Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP stelt vragen over herinrichting Heinekenplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 oktober 2015, 21.21 uur

De SP gaat woensdag raadsvragen stellen over de plannen van de herinrichting van het Marie Heinekenplein. Het plein gaat op de schop en er zal onder meer een groene ster en een fontein komen. Heineken betaalt mee aan de verbouwing. De vragen van de SP zullen zich vooral ook richten op het fietsenprobleem op het plein.

'Je struikelt hier over de fietsen. Daar is helemaal niet aan gedacht en de bestuurscommissie heeft hier ook niet aan gedacht. En als je dat niet doet dan moet je aan de noodrem trekken', zegt Tiers Bakker van de SP tegen AT5 in het programma De Stelling van Amsterdam. Bakker zegt dat hij een herprofilering van het plein zonder een oplossing van het fietsprobleem niet vindt kunnen. 

Lees ook: Buurt niet blij met nieuw Heinekenplein: 'Je kan er niet eens zitten'

Van het plan van de ster is Bakker ook niet gecharmeerd. 'Heineken had ook een klein bordje op kunnen hangen met "mede mogelijk gemaakt door Heineken". Dat is veel stijlvoller', meent Bakker. 'We moeten er gewoon niet aan beginnen. Stel je voor dat Nutella het Leidseplein gaat sponsoren en ze maken er een grote wafel van. Het hek is van de dam, je moet er niet aan beginnen. Het is de openbare ruimte, daar moet je dus proberen functies voor iedereen neer te zetten', zegt Bakker.

Lees ook: 'Heinekenfontein' op Marie Heinekenplein

De SP pleitte kort geleden voor meer inspraak van bewoners bij beslissingen en renovaties als deze. De partij gaat voor 'verregaande invloed' van bewoners en buurtondernemers op de ontwikkeling in hun buurt. Zo moeten plannen vroegtijdig met de buurt besproken worden en zou de gemeente het opzetten van buurtverenigingen financieel moeten ondersteunen.

De volledige uitzending van De Stelling van Amsterdam is hier terug te kijken.