Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax niet te spreken over weren fans in Utrecht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 oktober 2015, 00.54 uur · Foto: Wikimedia

Het bestuur van Ajax heeft geen goed woord over voor de beslissing van de gemeente Utrecht geen supporters uit Amsterdam toe te laten tijdens de komende confrontatie met FC Utrecht.

Ajax vindt dat het zo gestraft wordt voor het wangedrag van supporters van Utrecht tijdens het vorige duel in De Galgenwaard, in april van dit jaar. Fans uit de harde kern van FC Utrecht zongen toen antisemitische liederen, wat de club op een straf van de KNVB kwam te staan. De bond legde de club niet alleen een boete op, maar bepaalde ook dat tijdens het volgende duel met Ajax de Bunnikside leeg moet blijven.

'Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen', zei het Amsterdamse directielid Jeroen Slop. De KNVB is eveneens teleurgesteld. 'Wij willen altijd dat supporters van beide clubs aanwezig zijn', aldus de voetbalbond in een reactie. 'Voor volgend seizoen willen we daarom met beide burgemeesters en clubs om de tafel om dit voor de toekomst te voorkomen.'

Lees ook: Ajax-fans niet welkom bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft de seizoenkaarthouders die normaal op de Bunnikside zitten, een andere plek in het stadion gegeven. Mede daardoor vreest burgemeester Jan van Zanen voor problemen. Hij besloot daarom dat Ajax-fans niet welkom zijn op 13 december.

'Door de truc die de directie van FC Utrecht toepast, omzeilen ze de straf', aldus Slop. 'Met als gevolg dat wij nu zonder fans moeten komen. Ajax is de dupe. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een straf die de KNVB aan FC Utrecht heeft opgelegd? Wat er nu gebeurt, is schandalig.'