Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdam herdenkt overleden dierbaren tijdens Allerzielen in Vondelpark

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 november 2015, 23.57 uur

Handgemaakte houten bootjes met kaarsjes en tekeningen vormden vanavond een drijvende herinnering aan overleden dierbaren. Veel Amsterdammers waren naar de grote vijver in het Vondelpark gekomen, om tijdens Allerzielen hun gestorven vrouw, opa of moeder te herdenken.

'Deze is voor mijn moeder', zegt een bezoekster. 'Wij lazen in de krant dat dit ging gebeuren en besloten dat dit een mooie gelegenheid is om haar te herdenken'. Een jongetje dat een bootje te water laat met een tekening erop, doet dat voor opa Hans. 'Ik hou heel veel van hem en ik vind het heel jammer dat hij is overleden'. En zo zijn er meer mensen die vanavond een kaarsje op de vijver laten drijven. 

'Mijn opa heeft me geleerd om mondharmonica te spelen. Hij was daar goed in en nu kan ik het ook. Ik heb ook een heel mooi instrument van hem gekregen', gaat het jongetje verder. Allerzielen is de dag waarop binnen de christelijke traditie dierbaren herdacht worden die er niet meer zijn. Het ritueel bij de vijver in het Vondelpark is jaarlijks terugkerend.